Højskolen Marielyst

Højskolen Marielyst

Bøtøvej 2, Marielyst
4873 Væggerløse
Tlf: 54 13 63 61
Hjemmeside

Højskolen Marielyst er en statsanerkendt folkehøjskole, som arrangerer korte kurser hele året, fortrinsvis rettet mod personer med en lang livserfaring. På alle kurser er der flere overordnede temaer samt en række almene højskolefag. Højskolen har plads til 84 kursister fordelt på 24 enkeltværelser og 36 dobbeltværelser, alle med eget bad og toilet. Højskolen er beliggende i en charmerende og moderniseret firlænget gård, der tidligere var sommerpensionat, hvor alt er i ét plan. Desuden råder skolen over en fantastisk koncertsal. I koncertsalen foregår en række arrangemeneter, som er åbne for alle. Og altså ikke kun er et tilbud til kursisterne på skolenViser 6 events fra/efter 17. nov. 2019

17 Nov Undervisning

Højskolen Marielyst - daghøjskolekurser på 1 og 2 uger

Søndag den 27. januar til lørdag den 23. november 2019, kl. 08.
Pris: (Pris: 1.500 - 3.000)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Højskolen Marielyst,
Bøtøvej 2, Marielyst, Væggerløse
Højskoleophold i dagtimerne fra kl. 8 til 17.15 med morgenbuffet, morgensamling, undervisning, frokost, foredrag, udflugter og eftermiddagskaffe. Bestil folder på højskolens kontor. 1 uges kurser koster 1.500,- og 2 uges kurser 3.000,-. På udvalgte kurser kan du deltage som dagskursist på Højskolen Marielyst. Det betyder at du deltager i alle aktiviteter og måltider på højskolen fra kl. 8.00 til 17.15.

Du møder ind til stor morgenbuffet kl. 8.00 og kl. 9.00 er der morgensamling. Undervisning er kl. 10.00 - 12.00 og efter frokost er der flere valgmuligheder som foredrag, værksted og udeaktiviteter. Eftermiddagskaffe med hjemmebag serveres kl. 15.00 og kl. 15.30 er der foredrag, værksted eller flere udeaktiviteter.

Entré til diverse udflugtsmål er inkluderet i prisen, så det eneste du skal betale udover kursisprisen er drikkevarer eller materialer på højskolens kreative værksted.

Højskolens faste lærerstab er alle musikere, så vi byder på masser af musik, sang og musikalske foredrag. Og så er der al den dejlige mad fra højskolens køkken. 1 uges kurser koster 1.500 kr. og 2 uges kurser 3.000 kr.

Bestil folder og hør nærmere om daghøjskolekurserne på tlf. 54136361. På højskolens hjemmeside www.hsmarielyst.dk kan du læse mere om højskolens kurser og undervisere mv
18 Nov Foredrag

Foredrag med Charlotte Stobbe: Den lille sorte - for enker

Mandag den 18. november 2019, kl. 19.30-21.
Pris: (Entré: 75 kr)
Højskolen Marielyst,
Bøtøvej 2, Marielyst, Væggerløse
Hvordan er det at blive enke i begyndelsen af den tredje forkælede alder, og hvordan genvinder man fodfæstet efter det mareridt, der begynder, når døden åbner døren til ens ægteskab? Det er nogle af de tanker, som Charlotte Stobbe og fire andre kvinder reflekterer over i Charlotte Stobbes bog, "Den lille sorte for enker".

Bogen er en blanding af Charlotte Stobbes egne digte og essays krydret med små interviews med "min egen lille sorte hær af enker," som hun kalder dem.

"Det er ikke en selvhjælpsbog, men forskellige nedslag i sorgens svære stunder, med fokus på undren og det IKKE forståelige i døden," fortæller forfatteren, der fik ideen til bogen, efter sin anden ægtemands død i 2014.

Mandag 18. november fortæller hun om bogen og tankerne bag den i et foredrag på højskolen.

Billetter á 75,- kr. sælges ved døren - intet forslag
19 Nov Foredrag

Foredrag: Fra Gedesby og rundt i verden på Højskolen Marielyst

Tirsdag den 19. november 2019, kl. 19.30-21.30.
Pris: (Entré: 80 kr)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Højskolen Marielyst,
Bøtøvej 2, Marielyst, Væggerløse
"Fra Gedesby og rundt i verden" v/ tidligere FN ambassadør og udenrigsråd Ellen Margrethe Løj. Kom og hør den lokalfødte Ellen Margrethe Løj fortælle om sit spændende liv bl.a. som tidligere FN-ambassadør og udenrigsråd, tæt på FN's daværende generalsekretær Ban Ki-moon.

Ambassadør Ellen Margrethe Løj.

Født 17. oktober 1948 i Gedesby på Falster
Cand. polit. januar 1973
Ansat i Udenrigsministeriet 1. februar 1973
Ambassadesekretær FN-missionen New York 1977-1980
Ambassaderåd EU-repræsentationen Bruxelles 1982-1985
Ambassadør i Israel 1989-1992
Chef for Udenrigsministeriets Sydgruppe (Asien, Afrika og Latinamerika) 1996-2001
FN- ambassadør New York 2001-2007 inkl. Danmarks repræsentant i FN's Sikkerhedsråd 2005-2006
Ambassadør i Tjekkiet 2007
FN's generalsekretærs særlige repræsentant i Liberia 2008-2012
FN's generalsekretærs særlige repræsentant i Syd Sudan 2014-2016

Arrangeret i samarbejde med Sydfalster Folkeuniversitet.

Entréen på 80,- kr. betales ved indgangen og inkluderer kaffe/te/kage i pausen
21 Nov Foredrag

Foredrag om Jens Rosendals liv og forfatterskab

Torsdag den 21. november 2019, kl. 19.30-21.30.
Pris: (Entré: 100 kr)
Højskolen Marielyst,
Bøtøvej 2, Marielyst, Væggerløse
"DU KOM MED ALT DET DER VAR DIG" At synge sammen giver livskvalitet og glæde. Jens Rosendal er den nulevende danske digter, der har flest sange med i Højskolesangbogen. De fleste kender hans kærlighedssang "Du kom med alt det der var dig". Det siges, at den er så populær, at hvis man taber et eksemplar af Højskolesangbogen på gulvet, så vil det altid lande slået op på siden med den sang.

Det er dog langt fra alle, der ved, at sangen er skrevet til mand, hans store kærlighed Ulrik, som han 20 år senere skrev sangen "Som solskin over mark og hav" til, da denne døde i en alt for tidlig alder.

Foredraget bygger på de mange samtaler, som forfatterparret Anne Knudsen og Steen Valgreen-Voigt har haft med Jens Rosendal og på bogen "Du kom med alt det der var dig", som de udgav på forlaget Gyldendal i april i år om Jens Rosendals liv og forfatterskab.

Jens Rosendals sange handler om de store temaer, vi alle møder i livet: kærlighed, tro, mening, håb, døden, tab og sorg. Foredraget tager bl.a. fat i hans opvækst i Indre Mission, hans tid som højskolelærer på Løgumkloster Højskole, den svære kærlighed til en anden mand og om at føle sig anderledes og ikke god nok.

Foredraget behandler de store livstemaer på en let, glad og underholdende måde, og undervejs synger vi nogle af Jens Rosendals sange sammen.

På fotoet ses Jens Rosendal sammen med forfatterparret Anne Knudsen og Steen Valgreen-Voigt.

Entré: 100 kr. Intet forsalg. Billetter sælges ved døren fra kl. 19 på dagen
26 Nov Foredrag

Luften vi indånder (via livestream fra Aarhus Universitet)

Tirsdag den 26. november 2019, kl. 19-21.
Pris: (Fri entré)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Højskolen Marielyst,
Bøtøvej 2, Marielyst, Væggerløse
Luft er ikke det rene luft. Skadelige partikler og gasser i atmosfæren påvirker vores helbred og gør mange syge. Hør en kemiker og en læge fortælle om kilder til luftforurening og hvordan forskellige stoffer indvirker på vores miljø, klima og helbred. Lektor i analyse- og atmosfærekemi Marianne Glasius, Institut for Kemi, Aarhus Universitet og professor i miljømedicin Torben Sigsgaard, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet

Hvert år dør omkring 3.000 mennesker i Danmark for tidligt, og endnu flere bliver syge og indlagt på hospitaler, på grund af luftforurening. Luftforurening kan føre til sygdomme i luftveje og hjerte- karsygdomme. Men nyere forskning tyder nu også på at luftforurening også påvirker forekomsten af andre af de store folkesygdomme - herunder diabetes og Alzheimers.

Men hvor kommer de forurenende partikler og gasser fra, i hvor store mængder og hvilke er værst? Mennesket har altid produceret og udsat sig selv for luftforurening - især fra forbrænding; fra fx bål, brændeovne eller bilmotorer, men også via landbrugets udslip af ammoniak. Blæsten transporterer forureningen i atmosfæren tusinder af kilometer og en stor del af luftforureningen i Danmark kommer derfor fra udlandet, ligesom vi selv eksporterer vores luftforurening til vores nabolande. Naturen selv producerer også forurenende partikler og gasser som vi påvirkes af - de kommer fra fx skovbrande, vulkanudbrud, ørkenstøv og saltpartikler fra havet.

Forskerne kan spore kilderne til partikelforurening med avancerede kemiske analyser af molekylære sporstoffer. Når vi brænder træ og planter, omdannes eksempelvis cellulose til sukkerstoffer som bliver en del af partiklerne i røgen. Sådanne specifikke stoffer anvender forskerne til at spore kilder til forurening af luften - selv i fjerne arktiske områder.

Men hvad er egentligt de vigtigste kilder til luftforurening med partikler både lokalt og globalt? Hvilke effekter har de på miljøet, klimaet og vores helbred? Og hvordan påvirker klimaforandringer luftforureningen i fremtiden? Få svarene fra en kemiker og en læge der forsker i luftforurening og hvordan den påvirker vores sundhed?

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
21 Dec Andet/Ukendt

Julekoncert med gospelkoret Soul Invitation

Lørdag den 21. december 2019, kl. 19.30-21.
Pris: (Entré: 75 kr)
Højskolen Marielyst,
Bøtøvej 2, Marielyst, Væggerløse
Julekoncert med koret Soul Invitation Kom i ægte julestemning med gospelkoret Soul Invitation, når de giver en julekoncert lørdag d. 21. december kl. 19.30 i højskolens koncerthus. De er klar til at synge både de traditionelle julesange og de glade jule-gospelsange, som vil få både sind og krop i julestemning. Der er blandt andet sange på repertoiret som: Go tell it on the mountain, Dejlig er jorden, Joy to the world og En stjerne skinner i nat.

Koret ledes af Stefan Ægidius på klaver og akkompagneres af Agge Madsen på elguitar, Rudy Winter på bas og Cecilie Tejlmann som leadsanger.

Entréen på 75,- kr. betales ved indgangen fra kl. 19.00
Download liste som pdf